Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

Yemek yerken çatal neden sol elle tutulur Yemek yerken çatal niçin sol elde tutuluyor? Resmi yemeklerdeki en sıkıcı durumlardan biri de budur. Sağ ellerini kullanan

  1. Sponsorlu Bağlantılar


    Yemek yerken çatal neden sol elle tutulur

    Sponsorlu Bağlantılar




    Yemek yerken çatal neden sol elle tutulur


    Yemek yerken çatal niçin sol elde tutuluyor?

    Resmi yemeklerdeki en sıkıcı durumlardan biri de budur. Sağ ellerini kullanan
    insanlar için sol elle çatala hükmetmeye çalışmak sıkıntı verir. Hele etin
    yanında, aynı tabakta pilav da varsa, sol eldeki çatalla pirinç tanelerini
    düşürmeden ağza ulaştırmak gerçekten alışkanlık ister.


    Bereket çorba kaşığı için
    böyle bir kural yok da sıcak çorbayı üstümüze başımıza dökmeden içebiliyoruz.
    Çatal - bıçak ile yeme adabımızı, kökeni saray ve asil sınıfına dayanan Avrupa
    kültüründen almışızdır. Her zaman rahat hareket etmeyi seven Amerikalılar ise
    bu görgü kuralına pek uymazlar. Eti sağ ellerindeki bıçakla kesip, ellerindeki
    çatal ile bıçağı takas ettikten sonra sağ ellerine aldıkları çatalla yerler.


    Yemekte eti kestikten sonra bıçağı masaya bırakarak çatalı soldan sağa alıp eti
    ağza götürmek, sonra çatalı sola, bıçağı tekrar sağ ele almak ve bu hareketi
    yemek boyunca tekrarlamak yemek yeme hızını düşürür. Yemeği yavaş yemek
    bazı toplumlarda yemeğe saygı ifadesi olarak görülürken, bazı toplumlarda ise
    bu davranış yemek adabı bakımından saygısızlık olarak karşılanır.


    Bir görüşe göre Amerikalıların çatalı tutuş şekillerinin ardında rahatlık değil
    alışkanlık yatıyor. 1700'lü yılların ortalarına kadar Amerika çatalsız bir
    toplumdu. İnsanlar yemek yerken sadece bıçak ve kaşık kullanıyorlardı. Kaşık
    kesilen eti tutmaya yararken bıçak hem kesmeye hem de batırıp ağza götürmeye
    yarıyordu. Daha sonraları sofralardaki bıçakların uçları yuvarlaklaştı. Eti
    kestikten sonra kaşığı sağ ele alıp eti ağza götürmek alışkanlığı başladı. Çatal
    kullanılmaya başlanınca da aynı alışkanlık devam etti.


    Avrupalılar ise aradaki bu kaşık kademesini hiç yaşamadılar. Yemeği ağza
    götürmek bakımından doğrudan bıçaktan çatala geçtiler. Yemeğin temposunu
    düşürmek gibi bir görgü kuralları yoktu. Sağ elini kullanan bir insan için bıçağı
    sol elle ileri geri hareket ettirip eti kesmek zordu ama sol elle çatalı ete batırıp
    ağza götürmeye alışılabiliyordu.


    Asil sınıfının her zaman zorlayıcı ve gösterişe
    yönelik nezaket kuralları, çatal kullanımı halka yayılınca da devam etti.
    Avrupa'da ve oradan yayılan kültürlerde, yemek süresince çatalın sol, bıçağın
    sağ elde tutulması gelenek haline geldi. Avrupalılar çatalı ellerinde tutarlarken
    çatalın uçları yere bakar. Amerikalılar ise çatalı sağ elde uçları yukarı bakacak
    şekilde tutarlar.


    Yemekten sonra tatlı yenilirken çatalın sağ elde olması ise hiçbir kültürde
    görgüsüzlük anlamına gelmiyor.


    Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın

  2. Yemek Yerken Görgü Kurallarına Uygun Davranmak Neden Önemlidir
  3. Sofrada Yemek Yerken Uyulması Gereken Kurallar
  4. Yemek Yerken Hangi Görgü Kurallarına Uyarız
  5. Yemek Yerken Hangi Görgü Kurallarına Uymalıyız
  6. Çatal nasıl tutulur, Çatal bıçak nasıl tutulur
  7. Paylaş Facebook Twitter Google


  8. Sponsorlu Bağlantılar

 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri