Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

italyanın geleneksel yemekleri nedir ? Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın italyanın geleneksel çocuk kıyafetleri oyunları yemekleri nelerdir italyanın geleneksel yemeği nedir italyanın geleneksel kıyafetleri italyanın
  • 5 üzerinden 5.00   |  Oy Veren: 3      

  1. Kayıtsız Üye
    Sponsorlu Bağlantılar


    italyanın geleneksel yemekleri

    Sponsorlu Bağlantılar










  2. Sponsorlu Bağlantılar




    İtalya’da yemek kültürü

    İtalya’da yemek yapmak her ne kadar yörelere göre farklılık gösterse de yemekler daima yüksek standartlarda olmuştur. Campania’da lezzetli bir pizza ya da muhteşem bir balık ızgara bulabilirken; Lombardia’da yanında beyaz çikolata yaprakları ile süslü bir tabak ev yapımı “taglitelli”ye rastlayabilirsiniz. Toskana’da kırmızı şaraplı risottoyu enfes kızarmış sülünün yanında yerken; Sicilya’da lezzetli bir ev yapımı dondurma; Lazio’da güveç tuzlama deneyebilirsiniz. Hangi bölgede olursanız olun, emin olduğunuz tek şey her yemeğin özenli ve kaliteli malzemelerden hazırlandığıdır.

    Farklı mutfak gelenekleri

    İtalya’da birbirinden farklı ve ayırt edici yöresel mutfak geleneklerinin ortaya çıkmasının nedeni olarak 1861 yılına kadar farklı devletlerden oluşmuş bir birleşik imparatorluk olan ülkenin tek başına bir devlet olarak sadece 150 yıllık bir geçmişinin olması gösterilebilir. İtalyan yemeklerinde ayrıca ülke boyunca uzanan dağ sıraları ve 1500 millik kıyı şeridi ile manzaranın belirleyiciliği de söz konusudur. Güneyde Puglia ve kuzeydoğuda yer alan Veneto gibi bölgeler, buğday ya da diğer temel ekilebilir ürünler açısından elverişlidir. Bu da Kuzey İtalya’yı et ve süt ürünlerine ağırlık vererek yaşamaya itmiştir. Bunun sonucu olarak tereyağı bu bölgelerde özgürce kullanılır. Peynir, çorba ve makarna soslarında (likit fontini peyniri ile hazırlanan ve yanında garnitür olarak lüks beyaz çikolata kullanılan bir çorba olan ünlü “fonduta” gibi) çokça kullanılırken, iyi pişmiş etler de bu bölgede sevilir.

    Kuzey ve güney farkı

    Campania, Basilicata, Puglia ve Sicilya gibi güney bölgelerdeki yemekler kültürel özelliklere de bağlı olarak Kuzey İtalya şehirlerine oranla daha az sofistike ve zengindirler. Sonuç olarak kuzey bölgelerde mutfak, ağırlıklı olarak (koyun işkembe ya da domuz ayağı gibi) ince dilimli etlere ve bölgeye bağlı olarak balığa, domates, sarmısak, biber ve zeytinyağına dayanır. Güneyde yemeğin lezzetine, çeşnisine yönelik özen kuzeye oranla daha fazladır ve renkler çok daha canlıdır. Ravioli yapımında kullanılan tereyağı İtalya’nın güney bölgelerinden gelir.

    Çizmenin ucunda...

    Alpler’den aşağıya doğru İtalyan çizmesinin ucuna gelindiğinde yemek tarzı epeyce değişir. Güney yemeklerinin Yunan ya da Kuzey Afrika özellikleri taşımasına karşılık kuzey yemekleri daha çok soğuk havanın hakim olduğu, ağırlıklı olarak zeytinyağı kullanılan Alman özellikli yemeklerdir. Ancak İtalyan yemekleri bazen ortak yöresel birleşime de uğrayabilirler. Yetenekli şeflerin farklı kombinasyonlar kurarak hazırladıkları melez tarifler, her İtalyan’ın seveceği geleneksel izler taşır. İtalya’daki 20 bölgenin tümünde görülen bu babadan kalma mutfak mirasları yakın gelecekte anlamlı gelişimler olarak anılacaktırlar. Her İtalyan kendi bölgesinin yemeklerinin en iyisi olduğunu düşünür. Öyle ki, Emilia Romagna bölgesinde yer alan birbirine komşu köyler arasında dahi en iyi “prosciutto”yu, salamı ya da parmesan peynirini kimin ürettiğine ilişkin anlaşmazlıklar çıkabilir. Liguria’nın sahil kesimindeki her kasaba en iyi “Ligurian Balık Çorbası” tarifinin kendilerinin olduğunu iddia ederlerken, Campania bölgesindeki Napoli’de düzinelerce restoran en otantik ve lezzetli pizzayı kendilerinin yaptıklarını savunurlar.

    Hamburger kültürü yok

    Hiç düşündünüz mü, neden dünya çapında bilindik hamburger firmaları Amerika ve İngiltere’de ve hatta Türkiye’de bu denli başarılıyken İtalya’da hiç duyulmamışlardır? Yaklaşık 10 yıl önce Bologna’da bir burger zincirinin açıldığını ve ilk yılında kapandığını hatırlıyorum. Oysa ki, Bologna öğrencilerin ve genç nüfusun yoğunlukta olduğu, dünya çapında yaygın bir burger firması için İtalya’da aday gösterilecek ilk merkezdir. Restoranın ortakları için büyük bir sürpriz olan bu durumun nedeni insanların annelerinin yaptığı yemeklerle her zaman daha fazla ilgileniyor olmalarıdır. Onlar otantik “Ragu Bolognese” sosuyla ev yapımı makarnaları tercih ediyorlar. İtalya’da yeni jenerasyona mensup genç insanlar dahi günbegün güzel ve kaliteli yemek yeme standartlarına yükselmektedirler.

    Toskana ve Umbria lezzetleri

    Benim favori İtalyan yemeğim ülkenin coğrafi olarak en merkezi yeri olan Toskana ve Umbria bölgelerinden gelmekte. Bu iki bölge kuzeyin zengin mutfağıyla güneyin Akdenizli kolay ve hafif yemeklerinin ayrımını ortaya koyar. Biftek, kuzu, tavuk, av eti, sebzeler ve zeytinyağı bu iki bölgenin tariflerini şaşırtıcı biçimde yüksek kalitede ve açıkça belirler. İtalya’nın bu bölgesindeki kadar iyi yemekleri başka hiçbir bölgesinde yemedim. Siena yakınlarında yaşayan bir arkadaşımın muhteşem bahçesinden çıkma sarmısaklar ve Rosemary ile basitçe ızgara edilmiş büyük bir bifteğin izlediği sıcak bir kase enginar ve patates çorbası deneyimi kaçırlacacak gibi değildi! Bana göre dünyadaki en iyi sandöviçler Lucca’ın bir köyünde üretilen “Focaccia” ekmeği ile yapılanlar. Kortona’nın yamacında chili, sarmısak ve zeytinyağı soslu spaghettiden oluşan sadece tek bir çeşit yemek tabağı hazırlayan Tecconi’s adlı bir restoran var. Ama bu mekan tüm bölgeyi adeta sarıyor. Öğle yemeği zamanında burası yakındaki çiftliklerde çalışanlar, yabancı yemek düşkünleri ve sağlıklı İtalyan aristokratları ile doluyor. Tecconi’s mükemmel bir müessese çünkü sahipleri ve çalışanları bu basit ama özel çalışmayı mükemmel bir şekilde idare ediyorlar. Onlar için tam bir İtalyan denilebilir; çünkü sadece en iyi yöresel ürünleri kullanarak çok iyi yemek yapıyorlar ve genç ya da yaşlı, zengin ya da fakir her tür müşteri tarafından tutuluyorlar.

    Kaliteli malzeme

    Kortona-Toskana’da yer alan Tecconi’s, Napoli’deki Pizerria Brandi ve Abruzzo’da yaşayan 65’indeki yaşlı ev hanımı ile Venedik’teki dünyaca ünlü Harry’s Bar arasındaki benzerlik de işte burada yatıyor! Hepsinin sırrı yöresel kökenli iyi malzemeler kullanarak fevkalade yemekler üretmeleri…

    Bu sayede de dünyadaki bölgesel sınırların kalite üstünlükleriyle ilgili takıntı, İtalya’nın herhangi bir yerinde kötü bir yemek yemeyi zorlaştırıy



  3. Aradığınız Bilgiyi Bulamadıysanız Üye Olmadan
    BURAYA Tıklayarak Sorunuzu Düzgün Bir Başlık ile Yazabilirsiniz.
 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri