Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

vücudumuzdaki enzimlerin görevleri nelerdir? Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın Enzimlerin Sindirimdeki Görevleri Enzimlerin Görevleri Ve Özellikleri Enzimlerin Görevleri Nelerdir Çakralar ve temel görevleri, vücudumuzdaki çakraları
  • 5 üzerinden 5.00   |  Oy Veren: 67      

  1. Kayıtsız Üye
    Sponsorlu Bağlantılar


    Vücudumuzdaki enzimlerin görevleri

    Sponsorlu Bağlantılar










  2. Sponsorlu Bağlantılar




    Vücudumuzdaki Enzimlerin Görevleri


    Enzimler biуоlоjik katalizörlеrdir yani vücudumuzda gerçekleşen kimyаsаl reakѕiyonların аktivаsyon еnеrjisini düşürerek tеpkimеуi hızlandırırlar. Enzimler sıcаklık, pH, ѕubѕtrat yoğunluğu, inhibitörler vb. gibi faktörlerden etkilenir.

    Enzimlerin Özellikleri

    - Biyolojik reaksiyonların aktivasyon enerjisini düşürürler.
    - Enzim daima bir çeşit reaksiyonu gerçekleştirir.
    - Enzimler aynı tür reaksiyonu bozulmadan tekrar tekrar yapabilirler.
    - Enzimler gerçekleşecek reaksiyonun çabuk dengeye ulaşmasını sağlar.
    - Enzimler cansız ortamda da görev yaparlar.
    - Enzimler reaksiyonlarını daima etki ettiği maddenin dış yüzeyinden başlatırlar. Örneğin, sindirim esnasında eğer besinler ağızda ve midede fiziksel olarak parçalanmasaydı sindirim çok az gerçekleşirdi. Enzimler dış yüzeyden reaksiyonu başlatarak sindirime de yardımcı olurlar.



  3. Aradığınız Bilgiyi Bulamadıysanız Üye Olmadan
    BURAYA Tıklayarak Sorunuzu Düzgün Bir Başlık ile Yazabilirsiniz.
  4. Enzimler protein yapısındadırlar. Enzimler proteinlerden yapılmış olduğundan besin olarak
    alındıklarında sindirilirler ve amino asit olarak vücuda alınırlar. Her organizma kendi
    enzimlerini aldığı aminoasitlerden kendisi sentez eder. Bu nedenle proteinler büyük oranda
    kişiye özgül olduğundan, yabancı proteinlerin besin dışı alınması, başlıca allerjik
    (immünolojik) sorunlara neden olmaktadır.
    Enzimler, tüm vücudumuzdaki her türlü fonksiyonu (işlevi) yapan organik maddelerdir.


    Protein yapısında olan enzimler, reaksiyonlara yardımcıdırlar. Ancak, aktif olabilmeleri için
    belirli bir ısı ve pH isterler.
    Enzimler aktif duruma geldiklerinde iki grup oluştururlar.
    - Apoenzim: Enzimin protein kısmıdır.
    - Yardımcı enzim (koenzim = CoE): Vitaminlerin çoğu bu gruptadır.
    Enzimlerin aktif duruma gelmesi için madensel iyonlara ihtiyaç vardır. Enzimlerin
    aktivasyonunu etkileyen etmenlere; ürün (feedback mekanizması = fazla yapımda geriye
    dönük kontrol mekanizması) ve enzim konsantrasyonu, reaksiyon süresi, ısı, pH, iyonlar ve
    ilaçlar ek olarak sayılabilir.



  5. Enerji Veren Enzimler

    Çocukluğunuzdaki enerjinizi hatırlayın? Nereye gitti dersiniz? Cevabı enzimlerde aramak lazım. Enzimler vücudumuzdaki her fonksiyonu katalize ederler fakat zamanla tükenirler ve eski enerjimizi kaybederiz. Enzimlerle saati geriye çevirin böylece daha iyi bir sindirim, daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olun ve enerjiniz artsın.

    Sindirimi kolaylaştıran enzimler

    Bunlar sindirim sistemimiz boyunca yerleşirler ve sindirim kolaylaştırıp yediğimiz gıdaların vücut tarafından emilmesini kolaylaştırırlar. Tükürük, mide, pankreas ve karaciğerimizde spesifik protein, karbonhidrat ve yağ sindirim enzimleri bulunur. Bunlarsız gıdalar vücut tarafından alınamaz ve sonuçta kötü beslenme, açlık ve ölüm ölüme kadar giden vakalar olabilir. Sindirim vücudumuzun enzim rezervlerini önemli oranda tüketir.

    Sistemik enzimler

    Bunlar vücudumuzun işleyişi ve onarımını destekler. Hücre seviyesinde onarımdan zihinsel fonksiyonlara vücudumuzdaki her adımda yeni ve özellikli bir enzime ihtiyaç duyarız. Enzimler olmaksızın vücdumuz yavaşlayarak durmaya başlar. Sigara içmek, içki içmek, kirliliğe maruz kalmak ve stresli ortamlarda bulunmak gibi senzim seviyemizi düşürür.

    Gıda enzimleri

    Bunlar zengin miktarda taze ve çiğ gıdalarda bulunur. Sindirim sistemimize doğrudan destek verirler. Gıdaları sindirmek için ihtiyaç duyulan dengeyi sağlar, gıdalar bu dengeyle içeriklerindeki besinleri vücuda salarlar. Bu da sindirim sistemi için gereken enzim ihtiyacını azaltır ve enzimlerin sınırlı olan miktarını muhafaza eder.

    Gıda enzimleri ısıyla yok olur

    Gıda enzimleri ile ilgili bilinmesi gereken, bu enzimlerin son derece hassas olduğu ve ısıyla yok olduğudur. 41 derecede hasar gören enzimler 48 derecenin üzerine çıkıldığında tamamıyla tahrip olur ve ölürler. Bu ısı kaynatma veya kızartma ısısından çok uzaktır.

    Enzimler ve yaşlanma

    Enzimlerin tükenmesi yaşlanmada önemli bir faktördür ve sindirim sorunlarına yol açar, bağışıklığı zayıflatır, yaralanma ve sakatlanmaların iyileşmesini geçiktirir ve enerji düşüşüne neden olur. Chicago’da bulunan Michael Reese Hospital’den Doktor Meyer ve çalışma arkadaşları tarafından yapılan araştırmada genç yetişkinlerin tükürüklerindeki enzimatik yoğunluğun 69 yaşın üzerindeki kişilerdekinden 30 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Bu azalmanın iç enzim arzının tükenmesinin bir sonucu olduğu ileri sürülmektedir.

    Gıda enzimleri ve gençliğin dönüşü

    Araştırmalar göstermiştir ki gıda enzimleri tüm seviyelerde sağlığı ve canlılığı onarmaya yardımcı olur. Vücudun sindirimi sırasında talep ettiği enzim miktarını düşürürler ve enzim miktarını korurlar. Sindirimi düzenler, besinlerin vücut tarafından emilerek alınmasını kolaylaştırırlar ve enerjiyi artırarak hücre onarımını sağlarlar. Beslenme düzeninizde daha fazla çiğ gıdaya yer vererek canlılığınızı ve enerjinizi hem bünyenizde hem de dış görünüşünüzde artırabilirsiniz.

    Takviye enzimler

    Vücudumuzun tükenen enzim ihtiyacını karşılaya yüksek kalite takviye enzimler aynı zamanda çok da faydalıdır. Yemeklerden önce alındığında sindirimi kolaylaştırır, enzim tükenmesine bağlı rahatsızlıkları azaltır. Vücuda alınan fazladan enzim vücudun ihtiyaçlarına bağlı olarak doğrudan iyileşme, onarma, yenileme faaliyetlerinde kullanılır.

    Evet, enzimlerle saati geriye çevirin. Tükettiğiniz kadar enzimi, çig gıdalarla ve takviye enzimlerle yerine koyun. Ne kadar çok alırsanız vücudunuzu o denli iyi desteklemiş olursunuz. Enzimler gençlik çeşmesinin anahtarı olabilirler, kendinizi şımartın ve yenilenmiş enerjinizle hayatın keyfini sürün.


  6. ENZİMLER

    Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir? sorusu hala çözülememiş bir sorudur.Ancak çok iyi bildiğimiz birşey varki,hücre ve hücrelerden oluşmuş canlılar durup dinlenmebi lmeden reaksiyon gerçekleştiren kimyasal labaratuvarlardır.bulabaratuvar içerisinde reaksyonları gerçekleştiren kimyagerler,enzzimler dir.bu reaksyonlar sindirim,görme,konuşm a....vs.dir.Yukarıda saydığımız olaylarla beraber organizmada insanı hayrete düşürenreaksiyonlarda vardır.Özellikle ETS tarafından gerçekleştirilen elektron taşıma reaksyonları.ETS enzimleri H atomunu elektron ve protonlarına ayırarak taşırlar.Elektron ETS tarafından taşırken protonda ayrı yoldan taşınır.
    Yukarıda canlı ve enzimler arasındaki ilişkiye biraz değindik.Buradan şöyle bir sonuç çıkarabiıiriz:CANLILI K, ENZİMATİK REAKSYON zincirleriyle gerçekleşmektedir.

    Enzimin Tanımı Ve Yapısı

    Canlılarda meydana gelen biyokimyasal reaksiyonları gerçekleştiren katalizörlere enzim denir.Enzimler yapı olarak iki kısımda incelenir.Basit enzimler ve bileşik enzimler.

    Basit Enzimler:

    Sadece proteinden meydana gelmiş enzimlerdir.Bunlara en iyi örnek sindirim enzimleri ve üreyi parçalayan üreaz enzimleridir.Reaksiyo n direk olarak protein kısmı tarafından yürütülür.

    Bileşik Enzimler:

    Bileşik enzimler iki kısımdan meydana gelir.
    Protein + Vitaminler
    Protein + Mineral maddeler veya metal iyonlarıdır.
    Bu enzimlerin protein kısmına apoenzim,vitamin kısmına koenzim veya prostatik grup denir.Metal iyonları ve mineral maddeler gibi kısımlarına da enzim aktivatörleri denir.
    Bileşik enzimler ayrı ayrı görev yapamazlar.Çünkü enzimin etki ettiği maddeyi protein kısmı belirler.Koenzim reaksiyonu gerçekleştirir.Organi zmalarda vitamin veya metal iyonları eksik olursa protein kısımları reaksiyonu gerçekleştiremez.Bund an dolayı canlı hastalanır.Mesela gözdeki A vitamini görme reaksiyonlarını gerçekleştiren enzimin bir parçasıdır.Yani koenzimdir.A vitamini olmasa reaksiyon gerçekleşmez ve gece körlüğü ortaya çıkar.

    BİR GEN - BİR ENZİM İLİŞKİSİ:

    Canlıda her enzim proteinden yapılmıştır.Her prtein bir gen tarafından programlandırılarak görevlendirilmiştir buna bir gen bir enzim hipotezi denir. Genler sentezletmiş olduğu proteine ne yapacağınıda şifrelemiştir.

    ENZİM REAKSİYONLARININ ETKİLENDİĞİ FAKTÖRLER:

    Enzimler kimyasal reaksiyonları gerçekleştirdiklerind e bazı faktörlerin etkisi altında kalırlar.

    ISI:

    Her enzim reaksyonunun optimal bir ısı seviyesi vardır.İnsanda bu ısı 36,5 derecedir.0 derecede enzimler pasiftir.Ancak yapıları bozulmaz.Canlılıkta kaybedilmeyebilir.Gen el olarak enzimler 60 C de bozulurlarPH
    Her reaksiyonun gerçekleşebilmesi ortamın PH ını belirleyen belli oranda H ve OH iyonları konsantrasyonu olmasına bağlıdır.

    ENZİM VE SUBSTRAT KONSANTRASYONU

    Ortamda reaksiyon hızını artırıcı yapılardan biride enzim ve substrat miktarıdır.Her ikisinin miktarı belirli oranlarda artırılırsa reaksiyon hızı sürekli artar.

    SU

    Enzim reaksiyonunun gerçekleşebilmesi için ortamda belirli oranda su olması gerekir .Çünkü moleküllerin birbirine çarparak reaksiyonu gerçekleştirebilmesi için hareketi sağlayacak sıvı bir ortamın olması gerekir.Tohumlarda su miktarı az olduğundan reaksiyonlarda minimal seviyede gerçekleşmektedir.

    ENZİMLERİN ÖZELLİKLERİ

    1=Biyolojik reaksiyonlrın aktivasyon enerjisini düşürürler.
    2=Enzim daima bir çeşit reaksiyonu gerçekleştirir.
    3=Enzimler aynı tür reaksiyonu bozulmadan tekrar tekrar yapabilirler
    4=Enzimler gerçekleşecek reaksiyonun çabuk dengeye ulaşmasını sağlar
    5=Enzimler cansız ortamdada görev yaparlar.
    6=Enzimler reaksiyonlarını daima etki ettiği maddenin dış yüzeyinden başlatırlar.Mesala sindirim esnasında eğer besinler ağızda ve midede fiziksel olarak parçalanmasaydı sindirim çok az gerçekleşirdi.Çünkü enzimler dış yüzeyden reaksiyonu başlatırlar.


 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri