Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

hollandanın geleneksel yemekleri nedir , hollandanın geleneksel yemekleri nelerdir Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın hollandanın geleneksel kıyafetleri ingilterenin geleneksel yemekleri, ingilizlerin geleneksel yemekleri Hollandanın Geleneksel
  • 5 üzerinden 5.00   |  Oy Veren: 12      

  1. Kayıtsız Üye
    Sponsorlu Bağlantılar


    hollandanın geleneksel yemekleri

    Sponsorlu Bağlantılar










  2. Sponsorlu Bağlantılar




    hollandanın geleneksel yemekleri


    Şehrin birçok yerine dağılmış, yaklaşık 755 restoran var. Amsterdam’a gelip de siyah biralardan içmeden, peynirlerinin ve ringa balığının tadına bakmadan sakın geri dönmeyin.
    Amsterdam aslında bir kafe toplumudur. Restoranlar ve barlar da toplumsal hayatın canlı unsurları olarak bunu tamamlar. Restoranlar: çok salaş yerlerden, resmi ve lüks yerlere kadar değişebiliyor ve fiyatlar da buna bağlı olarak farklılık gösteriyor.

    Hollanda mutfağının geleneksel yemekleri çok çeşitli değil. Ama yine de Amsterdam’da dışarıda yemek ; yolculuğunuzun en zevkli anlarından olabilir. Çünkü: elliden fazla ulusun kentte yaşadığı düşünülürse; Amsterdam restoranlarının da bu yöresel çeşitlilikten yararlandığı anlaşılır. Bu kentte, bir ay bile kalsanız, her gün farklı bir yemek yiyebilirsiniz. Böylece: yeni tatlar deneyerek, dünya mutfaklarından örnekler tadabilirsiniz. Güzel bir Arjantin et lokantasında, 30-40 euro hesap ödeyerek, güzel bir yemek yiyebilirsiniz. İlla ki, kendi damak tadım diyorsanız, burada bir çok Türk restoranı da bulabilirsiniz.

    Geleneksel Hollanda yemekleri, mevsime bağlı olarak değişiyor. Yazları hafif yiyecekler, kışları ise doyurucu ve ağır yemekler olmak üzere, topraktan ya da denizden elde edilen ürünlere göre hazırlanıyor. Et yemekleri pek yaygın değil. Daha çok balık ve süt ürünleri etkin.

    Kahvaltıda: ontbijt, son derece doyurucu. Kahvaltıda genellikle şunlar bulunuyor: Jambon dilimleri ve peynir, çeşitli ekmekler, haşlanmış yumurta, sert ve sütlü kahve, reçel ya da bal.
    Öğle yemeğinde: Fransız krep’inden biraz daha kalın “pannekoeken” tercih ediliyor. Bunlar: siparişiniz üzerine pişirilerek hazırlanıyor ve servis yapılıyor. Krepin üstüne: yumurta ve jambon gibi tuzlu ya da meyve, çikolata, krema gibi tatlı alabilirsiniz. Uitsmijer; çekici ve sevilen bir öğle yemeği olabilir. Ancak: kafelerden ziyade Hollanda evlerinde bulunur. Bir tarafı kızartılan ekmek, üzerine kızarmış yumurta ve bir dilim jambonla birlikte servis yapılıyor.
    Broodjes, yani sandviç, inanılmayacak kadar çeşitli malzemelerle hazırlanıyor. Yöresel jambon ve Hollanda peynirleri kullanılıyor. Bu karışım tost (toastje) yapılırsa, çok lezzetli oluyor.
    Frites, yani patates kızartması: günün her saatinde yenebiliyor. Patates kızartmasının satıldığı tezgahlar “plein” lerde ve sokak köşelerinde hemen gözünüze çarpacak. Patatesler kalın kesilir ve bir kaşık yoğun mayonez ile sıcak yenir ve çok lezzetlidir.
    Kış yemekleri: insanın içini ısıtır ve çok doyurucudur. Bir kase “erwtensoep”, yani sosis parçalarıyla birlikte sunulan koyu bir bezelye çorbası var, yemeğe bu çorba ile başlamanızı öneririm. Yanında: yoğun ekmek ya da çavdar ekmeği sunuluyor. Bu bile, tek başına bir öğün olabilir. “Bruine bonen soep” ; temel çorbalardan biridir ve barbunya ile yapılır. Bunun arkasından: “stamppot”, yani patates püresi, sebze ve kalın dilimlenmiş, etten yapılan “hutspot” ya da tütsülenmiş sucuk, yani “worst” servis ediliyor. Patatesle birlikte pişirilen sebzelerden biri de “kale”, yani lahanadır.
    Bu arada: eğer Hollandalı bir arkadaşınız ile yemeğe çıkarsanız, yemek sonunda hesabın size düşen payını ödemeniz gerekir, alışkanlıkları böyle.

    BALIK TÜRLERİ:
    Balık, yüzyıllardır Hollanda’nın mutfağının temel taşıdır. Her zaman bol miktarda ve taze olarak bulunur. Heibot, morina balığı (kabeljauw) ve schelvis gibi Hollanda’nın Kuzey Denizi kıyılarından tutulan balıkları deneyebilirsiniz. Yerel midye ve istiridye gerçekten lezzetlidir. Tütsülenmiş yılanbalığını mutlaka deneyin.
    Pisibalığı var. Hafif bir balık yemeğidir. Izgara edilip, tereyağı ve sebzelerle sunuluyor. Ayrıca: kanallardan ve nehirlerden tutulan tatlı su balıklarını da bulmak mümkündür.
    Hollandalılar, ringa balığına bayılırlar. Bu küçük Atlantik balığı, Kuzey denizi kıyılarında bolca tutuluyor. Tuzlanıp ahşap kutulara istiflenen ringa, bir zamanlar önemli bir ihraç ürünüymüş. Günümüzde ise, ringalar istiflenmeden önce, temizlenip marine ediliyormuş. Yazları: ringa satılan tezgahlara da rastlayabilirsiniz.

    PEYNİR ÇEŞİTLERİ:
    Peynir, genellikle kahvaltıda ve öğle yemeğinde yeniliyor. Hollanda’da üretilen ve dünya çapında tanınan peynirler, çeşitlidir. Gouda ve Edam, üretildiği kasabaların adını alır. Bu iki türü tanımak son derece kolaydır. İkisi de yuvarlak. Peynirlerin hava almamasını ve tazeliğini aylarca koruması için: kırmızı yada sarı mumla kaplanırlar. Peynirler: geleneksel olarak serin kilerlerde saklanır. Büyük bir peynir tekeri, bir ailenin haftalık tüketimini karşılamaya yeter.

    TATLILAR:
    Hollandalılar, tatlıya pek düşkün değiller. Yine de pek çok kafe ve restoranların menüsünde: “apfelkoeken” (elmalı kek) bulunur. Yalnız: daha önce söylediğim gibi bu kekleri yemenizi pek önermeyeceğim. Çünkü; söylenenlere göre, bu keklerde, şehirde tüketimi resmen serbest olan esrar karışımı bulunuyormuş. Bu bir söylenti, ama tercih sizin. Evet devam ediyoruz. Kafelerde, ayrıca: “stroopwafels”, yani akağaç şurubuna batırılmış gözleme ve “poffertjes” yani tereyağı ve şekerde kızartılmış küçük hamur parçalarını deneyebilirsiniz.



  3. Aradığınız Bilgiyi Bulamadıysanız Üye Olmadan
    BURAYA Tıklayarak Sorunuzu Düzgün Bir Başlık ile Yazabilirsiniz.
 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri