Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

BARTIN YÖRESEL YEMEKLERİ Bartın mutfağı ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda tespit edilen 100'den fazla yemek çeşidi yöre mutfağının zenginliğini açıkça ortaya koymaktadır. Ancak , kentleşme
  • 5 üzerinden 5.00   |  Oy Veren: 1      

  1. Sponsorlu Bağlantılar


    Bartın Yöresel Yemekleri Tarifleri

    Sponsorlu Bağlantılar




    BARTIN YÖRESEL YEMEKLERİ




    Bartın mutfağı ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda tespit edilen 100'den fazla yemek çeşidi yöre mutfağının zenginliğini açıkça ortaya koymaktadır. Ancak, kentleşme sürecinin beslenme kültürünü de değiştirdiği, geleneksel mutfağı hemen hemen unutulmaya yüz tuttuğu ve Bartın'a özgü olmasa da Karadeniz mutfağının tipik özelliklerini taşıyan bazı yemeklerin Bartın mutfağının da baş yemekleri olduğu söylenebilir.


    Bugün Bartın mutfağında geleneksel olarak hamur işi, sebze yemekleri ve balık, beslenmenin temel ürünlerini oluşturur. Özellikle, kışlık, yazlık yiyecek gibi ayrımlar ve çeşitler azalsa da geleneksel kış yemekleri için, yöre ürünlerinden yazdan hazırlanan kışlık erzaklar arasında kavurma, sucuk, bulgur, domates ve fasulye kurusu, erişte, kuru yufka, keşkek, tarhana, pekmez, reçel, turşu, marmelat ve komposto ile sebze konserveleri önemli yer tutar.


    Bartın'ın en ünlü yemekleri ise Pirinçli Mantı, Çiğ Börek, Gartlaç, Çöven Ekmeği, Kırtıl, Halışka, Isbıt, Sütlü Armut, Pumpum Çorbası, Gelinteli olarak bilinir



    Pumpum Çorbası,



    2. Pumpum çorbası




    Malzemeler:


    · 6 kaşık mısır unu,


    · 6 su bardağı su,


    · margarin,


    · pastırma veya sucuk,


    · yeterince tuz,


    · karabiber ve


    · iki dilim ekmek.




    Hazırlanışı: Bir tencereye su ve elenmiş mısır ununu konularak karıştırılır. Daha sonra ateşe koyup yine karıştırmaya bir süre devam edilerek kaynatılır. Diğer tarafta bir tavada kıymayı, sucuğu, yada pastırmayı ve küp şeklinde doğranmış ekmekler, yağ ile kavrulur.




    Kavrulan ekmekli kıyma (sucuk veya pastırma) kaynamakta olan çorba içine katılır. Arzu edilirse kaynarken bir su bardağı süt ilave edilebilir. Süt konulursa un bir kaşık arttırılır. Yeterli miktarda tuz ve karabiber konularak bir süre daha kaynama devam ettikten sonra servis yapılır.




    Pirinçli Mantı,






    Pirinçli Mantı
    Malzemeler ve Ölçüler (15 Kişilik)
    İç Malzemesi
    2 su bardağı pirinç, ½ su bardağı yağ, ½ kg. kıyma, 2 adet orta boy soğan, tuz, karabiber.Hamur Malzemesi : ½ kg. un, 2 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı yuz, yeteri kadar su, 1 pk. etsu veya aynı oranda kaynatılmış kemik suyu.
    İç Malzemesi
    Bir tarafta bir tencere içersinde 2 kaşık margarin yağı ile soğanlar hafifçe börttürülür, daha sonra kıyma katılarak kavrulur. Yıkanıp hazırlanan ve az haşlanmış pirinç tencerenin içine konur ve 1-2 dk. kadar birlikte kavrulur. Daha sonra içine 2 bardak su katılır, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir ve 1 çay kaşığı karabiber serpilip karıştırılır ve kapak yine kapatılır.
    Hamur Malzemesi
    Unun içine 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz konulur, su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur iki parçaya bölünerek her parçası 2-3 mm. incelikte açılır. Bu hamurlar 7-8 cm.lik kareler halinde kesilir. Hazırlanan pirinçli içten, kareler halinde kesilen her hamurun ortasına yarım kaşık kadar konur. Hamurların dört ucu sırayla için üzerine doğru köşelerden kapatılır (Yada dört ucu ortada birleştirilir).
    Fırın tepsisi bir miktar margarin yağı ile yağlanır, hazırlanan parçalar katlanan kısımlar üste gelecek şekilde tepsinin içine yerleştirilir. Üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür (veya ocakta alt tarafı kızınca, alt üst edilerek iki taraf kızartılabilir). Kızaran mantılar fırından çıkarılınca daha önce kaynatılan kemik suyundan mantıların üzerini örtecek kadar konur. Tekrar yarım ateş üzerinde, mantılar suyunu çekinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır (Mantılar önceden hazırlanıp, yeneceği zaman suyu konup ateşte pişirilebilir.


    Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın

  2. Bolunun Yöresel Yemekleri, Bolu'nun Yöresel Yemekleri , Bolunun Yemekleri,Bolu mutfağı, Bo
  3. Bartının Yöresel Yemekleri nelerdir,Bartın yemek Kültürü , Bartın Mutfağı , Bartın Yemekle
  4. Bartının Yemekleri nelerdir,Bartının yöresel Yemekleri,Bartın İli Yöresel Yemekleri ,Bartı
  5. Burdurun Yemekleri, Burdur İli Yöresel Yemekleri ,Burdurun yöresel Yemekleri,Burdurun kült
  6. Bursa yöresel yemekler, bursa yemekleri,bursa yöresel yemekleri,bursa yemek kültürü,bursan
  7. Paylaş Facebook Twitter Google


  8. Sponsorlu Bağlantılar

 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri