Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

Ardahan Usulu Gevrek , yöresel yemek , karadeniz mutfağı , yöresel yemeklerimiz , yöresel mutfaklar , yöresel yemek Anadolu'da her yörenin ken din e has
  • 5 üzerinden 5.00   |  Oy Veren: 2      

  1. Sponsorlu Bağlantılar


    Ardahan Usulu Gevrek, yöresel yemek, karadeniz mutfağı, yöresel yemeklerimiz, yöresel mutfaklar, yöresel yemek

    Sponsorlu Bağlantılar




    Ardahan Usulu Gevrek, yöresel yemek, karadeniz mutfağı, yöresel yemeklerimiz, yöresel mutfaklar, yöresel yemek


    Anadolu'da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu görürüz. Bu kültür, yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde taşır. Bu nedenle Ardahan'da da tarım ve hayvancılığa dayalı bir mutfak kültürü gelişmiştir. Yörenin yemek kültürü ağırlıklı olarak tahıl, et ve hayvansal ürünlere dayanmaktadır. Tahıl ürünü olarak en çok arpa ile buğday kullanılır. Kaz etinin yörede ayrı bir yeri bulunmaktadır. Sığır ve ko­yun eti de yaz aylarında taze, kış aylarında da kavurma olarak fazlaca tüketîlmektedir. sebze cinsîn­den gıda maddelerinin başında ise patates, kuru fasulye ve soğan gelir. Yörenin kendine özgü birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan çorba olarak ayran aşı, helle aşı ve püşrük aşını, hamur işi olarak bişi, mafiş, kayıtma, hingal, kete ve katmeri, tatlı olarak da, baklava, lokum tatlısı, irmik helvası, un helvası ve hasutayı sayabiliriz.

    ARDAHAN HAKKINDA


    Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır. Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemek türleridir. Yöresel Yemekler -Un çorbası -Kesma Aşı -Höre Aşı -Keleçoş -Cinar çorbası -Kelemkeşir çorbası -Puşruk Aşı -Ayran Çorbası -Süt Çorbası -Evelik Çorbası -Pışırık Aşı -İşkembe Çorbası -Lokma -Un helvası -Sütlaç -Şekerleme -Etli Hengel -Kayıtma -Gevrek -Lokum -Bişi -Feselli -Kete -Mafiş -Kül pağaça -Karnı çırık -Pileki ekmek -Gaçabur -Erişte -Kesme makarna -Gagala -Gözlük -Katmer


    Yemekler Yemekler

    Etli mantI Ardahan ilimizin Hanak ilçemizin yöresel yemekleri Ardahan yöresinde ünlü olan mantI, yöresel degimle hInkaldIr. MantI hamuru açIldIktan sonra halka seklinde kesecekle kesilir, içine et, sogan, karabiber koyularak özel sekliyle elle kapatIlIr. Kaz etiyle de yapIlIr. onunda ayrI bir tadI var ama sunu vurgulamak gerekirse sulu ve büyük olmasIdIr.önemli olan mantInIn içine su dolmasIdIr.
    SarImsaklI yogurtla, salçayI da yagda kavurarak sos ilave edilir, arzu eden sarImsaksIz yogurtla ve salça sosu ilavesiyle yiyebilir.

    Yaprak mantI hamur yufka halinde kare kare kesilerek kaynar suda pisirilir.

    Kete yufkalar yaglanarak üst üste dizilerek,sonra elle dolanarak
    Yuvarlak sekilde yapIlIr, sonra üzerine yumurta sürülerek tepsiye konularak fIrIna verilir.
    Birde içli kete vardIr. Içine un katIlarak yapalIr. Un kIzgIn yagda kavrularak kete içine katIlIr.

    Gözleme feselli hamur yapIlarak yufka açIlIr. YufkanIn üzeri yaglanarak saç üzerinde ocakta havada pisirilir.

    Katmer yufkalar elde açIlIr.yufkalar yaglanarak üst üste tepsi içinde dizilerek, sonra üzerine yumurta sürülerek tepsi içerisinde fIrIna verilir..

    Patates böregi yufkalar elde açIlIr. Patates böregi ise katmerin içli halidir. Yani içine kuru sogan, patates, maydanoz, tuz, karabiber katIlarak hazIrlanIr. Sonra tepsiyle birlikte fIrIna verilir.

    Bisi daire seklinde açIlan hamur kulak memesi kIvamIna gelecek sekilde yogrulur. Sonra kIzgIn yagda kIzartIlIr.

    Mafis kare kare seklinde kesilen yufkalar kIzgIn yagda pisirilir.

    Lokum yumusak hamurdan küçük yumrular yapIlarak kIzgIn yagda pisirilir.

    Kakala mayalI hamur yogrularak muhtelif büyüklüklerde yuvarlanarak tepsi içinde fIrInda pisirilir. YagsIz ve kaymaksIz olarak yapIlanlarI da vardIr. Biraz daha büyüklerine pagaç adI verilir. PagaçIn üstü açIlarak içine yag sürülerek de yenir. hasuta: mIsIr ve bugday unundan yapIlIr, un,seker,yag katIlarak yapIlIr. TatlI hamur yiyecegidir.

    YapIlan çorbalara genellikle süzme yogurt katIlIr. Hayvansal ürünlerden ayrIca peynir yapalar. Çürük peynir veya tulum peynirden de kIzgIn yagda eritilerek yapIlIr. Halk arasInda peynir kavurmasI denir.

    Yumurta yemegi vardIr. Halk arasInda yaglI kaygana denilir. KaygananIn özelligi kahvaltIda tereyagI ya da sarIyagla kIzgIn yagda pisirilir.

    Bitkiler

    Tarlalardan deve dikeni, külül, yaglI külül, yemlik, madImak, sincar vb. Bunlardan yemlik, külül, yaglI külül, deve dikeni toplanarak yenir.
    Sincar, madImak ise yemekleri yapIlIr.

    Köyümüzde yani (SulakçayIr) büyük çayda yetisen alabalIk balIk vardIr. Ona dagalasI denilir. KIrmIzI renkli pul pul olur. AlabalIktan bahsetmisken kendi yagInda pismesi çok güzel olur.
    Afiyet olsun.



    Hörre Aşı ( Hörre Çorbası)


    Malzemeler
    2,5 yemek kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı salça
    3 yemek kaşığı un
    5 bardak su
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber


    Yemek Tarifi
    Bir tencerede 2 kaşık tereyağı ile unu, kısık ateşte kavurun. Rengi dönünce yavaş yavaş suyunu da ekleyin, sonra tuz ve karabiberini ilave edin. Sürekli karıştırarak dibi tutmasını engelleyin. Küçük bir tavada yarım kaşık tereyağını eritin ve salçayı da ekleyin.Bu karışımı çorbanın üzerine gezdirdikten sonra, sıcak olarak servis yapın.


    PİŞİ



    Un
    Tuz
    Maya
    Su

    YAPILIŞI:
    Bütün malzemelerin katılımıyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanınca, derince ve büyük bir tavanın yarısına kadar yağ doldurulur, bu yağ yüksek ateşte kızdırılır, hamurdan pazılar alarak oklava yardımıyla tavanın genişliğinde açılır, ortasından delinir. Kızgın yağda kızartılır. Servisi sıcak yapılır.


    Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın

  2. Ardahan Yemek Kültürü, Ardahan Yöresel Yemekleri
  3. Aksarayın yöresel yemekleri, Aksaray yöresel yemek tarifleri
  4. Uşağın yöresel yemekleri, Uşak yöresel yemek tarifleri, Uşak mutfağı
  5. Karadeniz mutfağı, yöresel yemeklerimiz Düğün çorbası Tarifi
  6. Kırıkkale Mutfğı, karadeniz mutfağı, yöresel yemeklerimiz, yöresel mutfaklar, yöresel yeme
  7. Paylaş Facebook Twitter Google


  8. Sponsorlu Bağlantılar

 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri