Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

oruç lu iken tok tutan besinler , oruç luyken tok tutan besinler nelerdir ? Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın Oruçlu iken kan verilebilir mi Oruçlu

  1. Kayıtsız Üye
    Sponsorlu Bağlantılar


    Oruçlu iken tok tutan besinler

    Sponsorlu Bağlantılar










  2. Sponsorlu Bağlantılar




    Oruçluyken Tok Tutan Yemekler


    Bu yıl Ramazan ayının yaz mevsiminin
    sıcak günlerine denk gelmesi nedeni ile hem açlık süresi hem de oruç
    tutanların acıkma olasılığı arttı. Sağlıklı orucun yolu ise düzenli bir
    beslenme programına uymaktan ve sahurda ile iftar vakitlerinde tok tutan
    besinleri tüketmekten geçiyor.

    Memorial Şişli Hastanesi
    Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeşim Çelik, Ramazan ayında tok tutan
    yiyeceklerle sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.

    Ramazan
    ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha
    da önemli hale getiriyor. Çünkü bu ayda, öğün zamanlarında, yemek
    miktarlarında ve tercih edilen besinlerin çeşitlerinde önemli
    değişiklikler oluyor.

    Öğün sayısının azalmasına bağlı olarak
    vücudun ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin, mineraller ve en
    önemlisi kalsiyum ihtiyacı azalmıyor. Özellikle sahur ile iftar arasının
    önceki yıllara göre daha uzun olması, oruç tutan kişilerin açlık ve
    susuzluğu yoğun hissetmesine sebep oluyor. Bu nedenle kan şekerini hızla
    yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi büyük
    önem taşıyor.

    PİLAVDA ESMER PİRİNÇ, MAKARNADA KEPEKLİ OLANI TERCİH EDİN


    İftar
    ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine, hem
    gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle
    hazırlamak gerekiyor. Tokluğu uzun süre sürdürecek olan besin grupları;
    sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır. “Kompleks karbonhidratlar”
    adı verilen sebze, meyve, kurubaklagiller, tahıllar, esmer (kepek,
    çavdar, tam buğday unundan yapılmış) ekmek, esmer pirinç, kepekli
    makarna gibi besinlerdir.

    İFTAR VE SAHURDA BİR BARDAK SÜT İÇİN

    Açlığın
    kaynağı kan şekerinin düşmesi ise meyve suyu yerine meyvenin kendisini
    tüketmek gibi beslenmemizde çeşitli değişiklikler yapmalıyız. Bu
    besinler kan şekerimizin gün boyu dengede kalmasını sağlayarak açlık
    hissinin oluşmasını engelleyecektir.

    Ayrıca, iftar ve sahurda
    içilen bir bardak süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum,
    fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan’da
    sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor. Sıvı besinler mideyi çabuk
    terk ettiğinden kişiler çok daha çabuk açlık hissediyor. Bu yüzden
    çorba, ayran gibi besinler tek başlarına değil; protein içeriği yüksek
    ve posalı gıdalarla beraber tercih edilmelidir.

    İFTARDA YENEN SALATA TATLI İSTEĞİNİ BASKILIYOR

    Ramazanda
    gün boyunca aç kalınacağı için yavaş sindirilen, mide bağırsak
    sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer
    tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gıdaları iftarda
    tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları ve aşırı
    tatlı isteğini engeller.

    ÇORBA İFTAR MÖNÜNÜZÜN VAZGEÇİLMESİ OLMALI


    İftar
    yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak ve
    arada sadece salata tüketerek zaman geçirmeye çalışmak faydalıdır.
    İftardan 30 dakika sonra tüketilen ana öğünde etli veya etsiz, az yağlı
    sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebilir. Bunun
    yanında yoğurt, ayran veya süt tüketimi ihmal edilmemeli; süt ürünleri
    tüketiminin günde 2 su bardağının altına düşmemesine özen
    gösterilmelidir. Yani pide yenilecek ise makarna ya da pilavı sınırlamak
    veya hiç yememek gerekir.

    İFTARDAN 2 SAAT SONRA MEYVE YİYİN

    İftarda
    kan şekerini hızlı yükseltmeyecek besinleri önerilen zaman
    aralıklarında tüketmek iftar sonrasındaki oluşabilecek tatlı krizlerini
    ortadan kaldıracaktır. Bu şekilde fazladan alınabilecek kalori miktarı
    sınırlamış olacaktır. İftar yemeğinden 1.5-2 saat sonra meyve ara öğünü
    yapmak faydalı olacaktır.

    Yemeğin ardından şerbetli hamur
    tatlıları, kızartılan tatlılar yerine muhallebi, güllaç gibi sütlü
    tatlılar veya meyve tüketilmelidir. Ramazan ayının tatlısı olan güllaç
    oldukça keyifli ve sağlıklı bir seçim olacaktır. Meyve tatlıları, sütlaç
    gibi tatlılar da alternatifleri olabilir. Ama tabi miktarına dikkat
    ederek! Yemekten 1-2 saat sonra yarın saatlik bir yürüyüş de
    yapılabilir.



  3. Aradığınız Bilgiyi Bulamadıysanız Üye Olmadan
    BURAYA Tıklayarak Sorunuzu Düzgün Bir Başlık ile Yazabilirsiniz.
 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri