Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

Yumurta Nedir - Yumurta Nasıl Pişirilir - Yumurta Nasıl Saklanır Yumurtanın kabuk , beyaz ve sarı renkli kısımları vardır. Yumurtanın beyaz ve sarı kısımlarının bileşimleri
  • 5 üzerinden 5.00   |  Oy Veren: 1      

  1. Sponsorlu Bağlantılar


    Yumurta Nedir - Yumurta Nasıl Pişirilir - Yumurta Nasıl Saklanır

    Sponsorlu Bağlantılar




    Yumurta Nedir - Yumurta Nasıl Pişirilir - Yumurta Nasıl Saklanır

    Yumurtanın kabuk, beyaz ve sarı renkli kısımları vardır. Yumurtanın beyaz ve sarı kısımlarının bileşimleri farklıdır. Örneğin yumurta beyazında demir ve kolesterol yoktur. Yumurta proteinlerinin kalitesi yüksektir. Örnek protein kabul edilirler. Bir yumurta proteini 1 büyük su bardağı sütteki proteine eşdeğerdedir.

    Ancak bayat yumurta yemek sakıncalıdır. Tavukların dışkısında mikrop bulunma olasılığı yüksek olduğundan dolayı yumurtanın kabuğu temiz olanları seçilmelidir. Çünkü yumurtanın kabuğu geçirgendir. Bu nedenle belirli bir süre sonra yumurta ile çevre ortamı arasında değişim olur. Bu değişimin yavaşlatılması ile, örneğin serin ve +4°C veya -1°C yumurta uzun süre saklanabilirken, sıcak ortamda kısa sürede bayatlar. Taze yumurtanın içindeki hava kabarcığı, bayatladığında giderek büyür. Bayat yumurta bu nedenle tuzlu su içinde yüzer. Taze olan ise batar. Yumurta kabuğu yıkandığı zaman, yumurta kabuğunun geçirgenliği artar ve bayatlama oranı yükselir. Bu nedenle yumurtanın kabuğu kirli ise, tüketilmeden hemen önce yıkanmalıdır. Uzun süre kaynatılmış yumurtanın beyaz ve sarısı arasında oluşan yeşil tabakalanma (demir-sülfür oluşumu) ortaya çıkar. Demir kaybına yol açar. Yumurta çırpıldığı zaman proteinleri parçalanır ve proteinler arasına hava kabarcıkları girer. Yumurta birkaç kat hacmi kadar hava alabilir. Bu yöntem pasta yapımında yararlanılır. Yumurta sarısı ve yağın karıştırılması ile yağın su içine girmesi sağlanır ve bu yöntem yağlı pastalar ve mayonez yapımında kullanılır.

    Yumurtanın tamamı biyolojik olarak yararlanabildiğimiz besinleri kapsar. Yumurta doğrudan rafadan veya lop olarak suda pişirildiği gibi, suyun içine kırarak çılbır yapılarak da yenilebilir. Bunun yanında yağda yumurta, sahanda yumurta yapılarak tek başına yenilmektedir. Burada kullanılan yağın, doymuş yağ olmaması veya az olması faydalıdır. Yumurtanın tercihen yapışmayan tavada yağsız pişirilmesi daha yararlı olacaktır. Yumurta çok yüksek oranda protein kapsadığı için, gıdalara az oranda çorbada terbiye, kek içine ve kek üstüne sürülmesi bile besin kazancı olarak önemlidir. Sarısı ve beyazı ayrı olarak besinlere katılabilir. Beyazında kolesterol olmadığı gibi ikisinin kapsamlarının, besin değeri yönünden farklı olduğu unutulmamalıdır. Yumurta yüksek oranda alerjenik proteinler kapsar, ancak yumurta alerjisi gibi saf besin alerjilerinin en fazla 2 yaşın altında görüldüğü ve daha sonraki dönemde pek rastlanmadığı unutulmamalıdır.

    Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın

  2. Yumurta ile ilgili akrostiş şiir çalışması, yumurta akrostiş
  3. Yumurta Lekesi, Yumurta Lekesi Nasıl Çıkar
  4. Yumurta nasıl korunur ?
  5. Kayısı Yumurta Nasıl Pişirilir
  6. Rafadan Yumurta Nasıl Yapılır
  7. Paylaş Facebook Twitter Google


  8. Sponsorlu Bağlantılar

 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri