Hoşgeldiniz.

Hollandanın Yemekleri hollanda yemekleri, hollandanın yemek isimleri, hollanda yemeği Hollanda’nın sömürge geçmişi Hollanda’nın yemek kültürü üzerinde ciddi bir etkiye sahip. Endonezya mutfağının izleri Hollanda’nın yemek
  • 5 üzerinden 3.50   |  Oy Veren: 2      

  1. Sponsorlu Bağlantılar


    hollandanın yemek kültürü

    Sponsorlu Bağlantılar




    Hollandanın Yemekleri
    hollanda yemekleri,
    hollandanın yemek isimleri,
    hollanda yemeği


    Hollanda’nın sömürge geçmişi Hollanda’nın yemek kültürü üzerinde ciddi bir etkiye sahip. Endonezya mutfağının izleri Hollanda’nın yemek kültürünü oluşturuyor. Hollanda’nın kendine özgü yemek kültürünün temelinde ise peynir ve tereyağı var. Hemen her öğün bu iki lezzeti sofralarınızda bulmanız mümkün. Hollanda’da yeme-içme denilince ilk sırayı bira alıyor. Bir bira cenneti olan Hollanda'da, ülkenin kendi biraları dışında (Heineken, Amstel, Grolsch, vs.) her barda onlarca çeşit bira bulmanız mümkün. Ayrıca cin de biraz kadar popülaritesi olan bir içecek olarak Hollanda’da karşımıza çıkıyor.


    Hollandanın Yemekleri

    HOLLANDA EKMEĞİ

    (Moulinex HBB & Pide Ekmek Yapma makinesi içindir)
    Tüm dünyada leziz peynirieriyle anılan Hollanda'nındil peyniriyle hazırlanan ekmeği geleneksel Türk damak tadına da çok uygun.

    MALZEMELER
    Su 375 ml. (oda sıcaklığında)
    Tuz 2 tatlı kaşığı
    Beyaz Un 375 gr.
    Çavdar Unu 115 gr.
    Tam buğday unu 40 gr.
    Dil peyniri 150 gr.
    Haşhaş tohumu 40 gr. + 20 gr. (üstü için)
    Kuru maya 1/3 yemek kaşığı (0,75 büyük ölçek)

    HAZIRLANIŞI
    Su ve tuzu pişirme haznesine koyun.
    Daha sonra unların yarısını, lif lif ayırdığınız peyniri ve haşhaşı ilave edin. Son olarak unların kalan yarısını ve kuru mayayı ekleyin.
    2 numaralı pişirme programını, 3 numaralı kızartma seviyesini ve 1000 gr. ayarını seçin. "Başlama-durma" düğmesine basın.
    Sinyal sesini duyduğunuzda 20 gr. haşhaş tohumunu ekleyin.
    Programın bitiminde makineyi açıp pişirme haznesini dışarı çıkartın. Ekmeği haznenin içinde hafifçe ılınmaya bırakın.


    HOLLANDA USULÜ TEREYAĞLI KEK

    Malzemesi:
    500 gr. un
    20 gr. maya
    100 gr. şeker
    5 çorba kaşığı ılık süt
    125 gr. tereyağı
    4 yumurta
    1 tutam tuz
    25 gr. un
    1 çay kaşığı kabartma tozu.
    İçi için:
    3 yumurta sarısı
    80 gr. şeker
    80 gr. rende limon kabuğu
    80 gr. çekilmiş badem
    25 gr. toz şeker
    Glasesi için:
    150 gr. pudra şekeri
    1 çay bardağı meyve suyu
    1 çay kaşığı limon suyu
    60 gr. kesilmiş badem

    Hazırlanışı:
    Unu bir kaba koyun. Ortasına çukur açın. İçine mayayı ufalayın. 1 çay kaşığı şeker ve biraz süt ile karıştırın. Biraz un ile yoğurup 15 dakika bekletin. Bu arada tereyağını, yumurta, kalan şeker ve tuz ile çırpıp köpük haline getirin. Beklettiğiniz hamura ilave edin. Kalan sütü de katın. Sonra hepsini birlikte iyice yoğurun. Tekrar 20 dakika dinlendirin. 25 gr. unu kabartma tozu ile karıştırıp diğer hamura ilave edin. Tepsinin üzerinde hamuru dikdörtgen şeklinde açın. İçi için yumurta sarılarını şeker ile köpürünceye kadar çırpın. Açtığınız mayalı hamurun üzerine sürün. Limon kabuğu rendesini, çekilmiş bademi ve toz şekeri de üzerine serpin. Hamuru eni geniş olan taraftan rulo yapın. Hamuru yağlanmış kek kalıbının içine yerleştirin. Üçüncü defa tekrar 20 dakika hamuru dinlendirin. Kızdırılmış olan fırına sokup 40 dakika pişirin. Kalıptan çıkartıp soğumaya bırakın. Glasesi için pudra şekerini meyve suyu ve limon suyu ile karıştırın. Kekin üzerine sürün. Kesilmiş bademleri de glase kurumadan önce kekin üzerine serpin.

    HOLLANDA USULÜ ÇİKOLATALI PASTA

    Malzemesi:
    180 gr. yumuşatılmış margarin
    180 gr. şeker
    8 yumurta (sarısı, akı ayrılmış, akı çırpılıp köpük haline getirilmiş)
    120 gr. rendelenmiş çikolata
    1 çay kaşığı tarçın
    1 limonun suyu ve kabuk rendesi
    250 gr. çekilmiş badem
    Kreması:
    35 cl. süt
    80 gr. şeker
    3 yumurta sarısı
    50 gr. kakao
    45 gr. küçük doğranmış margarin
    Çikolatalı glase:
    90 gr. çikolata
    175 gr. şeker
    1/2 bardak su

    Hazırlanışı:
    Margarini bir kaba koyun. Şekeri ve yumurta sarılarını katın. Yaklaşık 30 dakika karışımı krem haline gelinceye kadar çırpın. Çikolatayı 2 çorba kaşığı sıcak su ile eritin. Sonra krem haline getirdiğiniz karışıma ilave edin. İyice karıştırın. Sonra tarçın, limon suyunu, limon kabuğu rendesini, çekilmiş badem ve yumurta akından hazırladığınız köpüğü katın. Karışımı yağladığınız kaba koyup kızdırılmış fırında pişirin. Soğumaya bırakın. Sonra kalıptan çıkarıp enlemesine üçe bölün.
    İç için verilen malzemeleri bir kapta benmari usulüyle (içi su dolu bir kap içinde ateşe oturtarak) çırparak krem haline getirin. Böldüğünüz keklerin arasına bu kremden sürün. Sonra üst üste yerleştirin.
    Glase için çikolatayı yine benmari usulüyle eritin. Bir kapta şekeri su ile kaynatın. Şurup haline getirin. Soğumaya bırakın. Sonra şurubu erimiş olan çikolataya katın. Pastanın üzerine ve yanlarına daha sıcakken bu glaseden sürün.

    FINDIKLI HOLLANDA BİSKÜVİSİ

    300 gr. un
    150 gr. toz şeker
    175 gr. tereyağı
    1 yumurta
    100 gr. pudra şekeri
    Yarım paket vanilya
    Limon kabuğu rendesi
    150 gr. ince kırılmış fındık

    Unu hamur tahtası üzerinde eleyiniz.
    Tereyağı ilâve ederek bıçak ile kıyınız.
    Bir yumurta akı, vanilya, limon kabuğu rendesi ilâve ediniz.
    Hepsini beraber yoğurarak birleştiriniz. Bu hamuru 3 eşit parçaya ayırınız.
    Her bir parçayı ayrı ayrı merdane ile açınız.
    Her bir parçayı tahta üzerine serpilen toz şekeri üzerinde yuvarlayarak silindir şekline getiriniz.
    Sonra 1-1,5 cm. kalınlığında parçalara kesiniz.
    Birer parmak ara ile tepsiye diziniz.
    Orta ısıda fırında pişiriniz.
    Arzu edilirse fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpiniz.


    HOLLANDA USULÜ MAYALI HAMUR

    Malzemesi:
    250 gr. un
    20 gr. maya
    1 çorba kaşığı şeker
    1/4 litre ılık süt
    75 gr. kuru üzüm
    75 gr. kuşüzümü
    1 yumurta
    1 tutam tuz
    1/2 limonun rendelenmiş kabuğu
    açmak için un
    3 litre su
    tuz

    Hazırlanışı:
    Unu bir kabın içine koyun, ortasını havuz gibi açarak, ufalanmış mayayı içine koyun, üzerine şeker ekin. Ilık sütten biraz ilâve edip ortadaki malzemeyi karıştırın. Kenarlardan aldığınız biraz unu üzerine ekin. Kabın üzerini nemli bir bezle örtün. Ilık bir yerde 10-15 dakika maya kabarıncaya kadar bekletin. Bu arada kuru ve kuş üzümünü soğuk suyla yıkayın. Süzgece koyup üzerine kaynar su dökün ve suyunun süzülmesini bekleyin. Bir kurulama bezi ile üzümlerin fazla suyunu alın. Kalan sütü, yumurtayı, tuzu, rendelenmiş limon kabuğunu, maya ile karıştırın. Un ile birlikte hamuru iyice yoğurun. Hamurda baloncuklar meydana geldiği zaman hamurunuz hazır demektir. Büyük temiz bir kurulama bezinin içine unu serpin. Mayalı hamuru bunun içine koyun. Tencerenin kapağını hamurun üzerine yerleştirin. Kurulama bezinin dört bir ucunu tutup düğüm yapın. Ancak hamurun daha kabaracağını göz önüne alarak düğümü gevşek banlamak gerekir. Büyük bir tencerenin içine bol su koyun ve tuz ilâve ederek suyu kaynatın. Beze sarılı hamuru tencerenin içine sarkıtın. Suyu 75 dakika kaynatın. Hamuru sıcak bir tepsiye alıp 2 kaşık ile ortadan bölün hemen servis yapın.

    TON BALIKLI SALATA (HOLLANDA)

    Malzemeler
    5 patates,
    Bizim Mutfak Mayonez,
    Ton balık,
    Ağız tadına göre tuz,
    3-5 adet turşu salatalık,
    5 adet yumurta.

    Hazırlanışı
    1. adım: Patatesler ve yumurtalar haşlanır,
    2. adım: Patatesler ezilip yumurtaların bir kısmı içerisine küçük küçük dilimlenir.
    3. adım: Turşu salatalıklar rendelenip içerisine karıştırılır.
    4. adım: Tuz, tonbalık ve mayonez ilave edilerek karıştırılır.
    5. adım: Yumurtaların diğer kısmı halka halinde doğranıp ton balıklı salatanın üzeri süslenir.

    Öneriler: Ton balığın yağını da içerisine eklerseniz daha güzel bir tad elde edersiniz, ekmek üzerine sürülerek de yenebilir.

    HOLLANDA USULÜ PEYNİRLİ KANAPE

    Malzemesi:
    8 dilim tost ekmeği,
    80 gr. tereyağı,
    8 dilim salam,
    8 ince dilim taze kaşar.

    Hazırlanışı:
    Tost ekmeklerinin her iki yüzünü de kızartın. Birer yüzüne tereyağı sürün. Üzerlerine önce salam dilimlerini, sonra da peynir dilimlerini yerleştirin, önceden ısttığmız fırına koyarak peynirlerin üzerleri kızarmcaya kadar pişirin. Tost dilimlerini servis tabağına alın, kenarlarını yeşil salata ve domates dilimleri ile süsleyerek servis yapın.


    Paylaş Facebook Twitter Google







  2. Sponsorlu Bağlantılar




    KUŞKONMAZLI PEYNİRLİ GRATEN (HOLLANDA)

    4 porsiyon
    1 kilo yeşil kuşkonmaz,
    tuz,
    1 tutam şeker,
    1 tatlı kaşığı tereyağı,
    125 gram eski Gouda peyniri,
    1 çay bardağı krema,
    1 paket sos hollandez,
    125 gram tereyağı,
    toz hintcevizi,
    karabiber,
    Worcester sauce,
    maydanoz.

    Kuşkonmazların alt kısımlarını soyun, sert uçlarını kesin. Kuşkonmazları kaynar tuzlu suda tereyağı ve şeker ile 12 dakika haşlayın. Peyniri rendeleyin, kremayı çırpın, sosu paketteki tarife göre hazırlayın. Peynirin yarısını sosa karıştırın, hintcevizi, tuz, karabiber ve Worcester sosu ile tadlandırın. Suyu damlatılmış kuşkonmazları bir kalıba koyun, üzerine sos dökün, kalan peyniri serpiştirin ve fırında kızartın. Maydanoz ile garnitür yapın.
    Haşlanmış tuzlu patates ve jambon ile servis yapın.


    SAUCE HOLLANDAISE

    10 kişilik MALZEME:
    1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
    10 adet ezilmiş tane karabiber
    1 kahve fincanı sirke
    2 çorba kaşığı su
    4 yumurtanın sarısı
    500 gr. erimiş suyu alınmış ılık tereyağ
    1/2 limonun suyu
    1/4 tatlı kaşığı tuz

    YAPILIŞI :
    Sirkeyi, soğanı ve tane karabiberi küçük bir tencereye koyup ağır ateşte sirke dibinde az bir miktar kalıncaya kadar kaynatıp ateşten alınız
    İlk sıcaklığı geçince İçine tuz, su, limon suyu ve yumurta sarısını ilâve edip çırpma teli ile devamlı ve dikkatlice karıştırarak ocağın kenarına veya sıcak suyun içinde yumurtayı iyice kabartıp koyulaşıncaya kadar pişirmeden çırpınız
    Kıvama geldiğini anlamak için teli biraz kaldırınca telden yumurtanın üzerine düşen yumurta parçaları top top kalmalı, kaybolmamalıdır
    Sıcak suyun içinden çıkarıp ilk sıcaklığı geçinceye kadar karıştırınız
    Sonra tereyağını sicim gibi akıtarak ve devamlı karıştırarak yumurtaya yediriniz
    İnce süzgeçten geçirip kullanınız

    ETLİ EKMEK DOLMASI (HOLLANDA)



    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    10 tane küçük ve yuvarlak sandviç ekmeği,
    130 gram tereyağı,
    30 gram un,
    250 gram kıyma (yarısı koyun, yarısı süt danası olacak)
    1 baş soğan,
    2 yumurta,
    2 bardak süt,
    1 bardak et suyu,
    yeteri kadar tuz ve karabiber,
    1 çimdik kişniş tozu,
    1 çimdik karanfil tozu,
    1 çimdik zencefil.

    Yapımı: Sandviçleri yanlamasına üstlerine yakın kısımlarından keserek biri ince, biri kalın olmak üzere ikişer dilime ayırın. Sonra iç kısımlarını oyarak çıkarın. Beri yanda 30 gram tereyağını rendelen, miş soğanla birlikte bir tencereye koyarak ateşe oturtun. Soğanlar pembeleşince unla baharatı serpiştirerek katın ve karış, tırarak soğanlı yağa yedirin. Karışımı 5 dakika kadar kavurduktan sonra karıştırmaya ara vermeden sıcak et su. yunu azar azar katarak salçayı birkaç da. kika kadar pişirin. Sonra kıymayla tuzunu ve biberini katıp iyice karıştırın. Karışımı 10 dakika daha pişirdikten sonra ateşten indirin ve ekmeklerin alt dilimlerinin içlerine tepeleme doldurun. Sonra ince dilimleri üzerlerine kapak gibi oturtarak kapatın ve bu ekmek dolmalarını çukur bir kaba dizin.
    Beri yanda porselen bir kâsenin içinde yumurtaları sütle ve bir çimdik tuzla iyice çırpın. Sonra çırpılmış olan sütlü yumurtayı sandviç ekmeklerin üzerlerine dökün ve ekmekler karışımı çekip yumuşayıncaya kadar bekleyin.
    Kalan tereyağını bir tavaya koyarak ateşe oturtun. Yağ kızdıktan sonra içi doldurulmuş sandviç ekmeklerini una bulayarak tavada kızartın. Kızaranları servis tabağına alın ve sıcak sıcak servis yapın.

    RİNGALI HOŞGÖR (HOLLANDA)

    (haringsl)

    Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
    8 taze ringa balığı veya 18 sardalye balığı,
    2 yumurta,
    1 baş iri pancar,
    4 patates,
    3 kornişon,
    3 soğan turşusu,
    1 limon, 2 kokulu elma (veya 1 kaşık kapari ve 1 körpe havuç),
    1 tatlı kaşığı hardal,
    1 bardak zeytinyağı,
    yeteri kadar beyaz biber ve tuz.

    Yapımı: Ringaların içini, dışını temizleyip bol suda yıkadıktan sonra bunların filetolarını çıkarmalı. İyice kuruttuktan sonra bu filetoları ince ve küçük parçalara doğramalı. İyice yıkanmış patatesleri kabuklarıyle tuzlu suda haşlamalı. Sonra sıcak sıcak kabuklarını soymalı ve bir kenarda soğumaya bırakmalı. Pancarın da sakallarını ve yapraklarını kestikten sonra yıkamalı ve tuzlu suda haşlamalı.
    Patatesle pancar soğuyunca bunlardan iki - üç yuvariak dilimi bir kenara bıraktıktan sonra geri kalanını tavla zarı biçiminde küçük parçalara doğramalı. Kornişonlardan birini uzun dilimlere doğramalı, geri kalanını da küçük parçalara kesmeli. Soğan turşularından birini yuvarlak dilimlere, geri kalanını da küçük parçalara doğramalı. Elmanın kabuğunu soyup çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra bunları küçük parçalara doğramalı.
    iki yumurtayla zeytinyağı, limon, tuz ve biberden yararlanarak bir mayonez hazırlamalı. Büyük bir kâseye balık parçalarını, doğranmış soğan turşusunu, patatesi, pancarı, elmayı (veya kaparilerle havucu), kornişon, yeteri kadar tuz ve biberi, hardalı koymalı. Bunları iyice karıştırırken mayonezirl dörtte üçünü katmalı. Mayonezle balık ve sebze parçaları birbirlerine karışınca bunları kayık biçiminde bir servis tabağına boşaltmalı. Bir spatulayla düzene koymalı. Kalan mayonezi de bunların üstüne döküp gene spatulayla düzetmeli. Bir kenara ayrılmış olan kornişon, patates, soğan, pancar, dilimlerini en üste düzenli bir biçimde yayarak yemeği süsledikten sonra servis yapmalı.

    AMSTERDAM ÇORBASI (HOLLANDA)

    (erwtensoep)

    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    Tutarı 1 kilo olacak (2 paça, sosis, kuzu kulağı, dana veya koyun dili),
    1/2 kilo kuru bezelye,
    3 pırasa,
    2 sap körpe havuç,
    1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz,
    yeteri kadar tuz ve karabiber.

    Yapımı:
    İyice yıkanmış bezelyeleri bir gece önceden suya koyup ıslatmalı. Bezelyenin suyunu döküp bunları, içinde üç litre soğuk su bulunan bir tencereye koymalı. Bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar bunları ağzı kapalı olarak kaynatmalı. Sonra bezelyeleri tenceredeki sudan bir kevgirle almalı ve ezerek ince delikli süzgeçten geçirdikten sonra tekrar aynı suya atmalı, iyice koyulaşıncaya kadar kaynatmalı.
    Beri yanda paçaları ve kulakları iyice temizlemeli. Sonra paçayla kulakları ve kereviz yapraklarını yeteri kadar suda kaynatmalı. Paçayı ateşten indirmeden bir saat önce tencerenin içine iyice temizlenmiş dili, 40 dakika sonra da sosisleri ve üstü kazındıktan sonra rendelenmiş havuçları atmalı.
    Etler pişince bunları bir kevgirle suyundan çıkarıp bir kenara koymalı. Tenceredekileri ezerek ince delikli süzgeçten geçirip bezelyeye katmalı. Sosisleri ve dili dilimleyerek paçayı kemiklerinden ayırarak, kuzu kulaklarını küçük parçalara doğrayarak çorbanın içine atmalı ve bir taşım birlikte kaynatmalı. Sonra çorbayı servis kâsesine boşaltmalı. Üzerine maydanozu serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servis yapmalı.




  3. Aradığınız Bilgiyi Bulamadıysanız Üye Olmadan
    BURAYA Tıklayarak Sorunuzu Düzgün Bir Başlık ile Yazabilirsiniz.
 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.